På denna sida har vi samlat våra bästa spartips för hur du kan spara pengar i vardagen. Vissa spartips kan ha en stor positiv effekt på din ekonomi, och de allra flesta är relativt enkla åtgärder.
Spartipsen är uppdelade på följande områden:
Spara till dig själv – pengamaskinen
Kanske det viktigaste spartipset. Det är ganska stor sannolikhet att pengar som finns tillgängliga på lönekontot eller liknande kommer att spenderas. Genom att antingen manuellt eller automatiskt sätta över pengar varje månad för att investera, blir dessa pengar inte tillgängliga för konsumtion.
Dessutom får du mer pengar över på sikt då dessa du får avkastning på din investering.
1. Aktier och fonder
Genom att investera i aktier och/eller fonder får du bäst avkastning på ditt kapital över tid. Läs mer om hur du kan sätta upp ett aktie/fondsparande på vår börja spara-sida.
Vi rekommenderar att sätta upp ett sparande hos Avanza eller Nordnet då de är banker med fokus på sparande/placeringar samt att de har konkurrenskraftiga priser.
Inom fondplaceringar kan vi också tipsa om SAVR, en utmanare inom fondinvesteringar. De har som mål att erbjuda marknadens billigast fonder.
2. Peer-2-peer lån
Andra alternativ/komplement till aktie/fondsparande är att investera i P2P-lån. Det innebär att du tjänar pengar på att låna ut till andra privatpersoner utan en bank som mellanhand. Lånen delfinansieras av många olika långivare vilket gör att du inte behöver ett stort kapital för att börja investera. Fördelen är att du får högre avkastning än sparkonto, men tar inte risken som finns inom aktie- fondinvesteringar.
De ledande aktörerna på marknaden just nu som vi rekommenderar är Lendify och Brocc.
3. Sparkonto
För närvarande är det väldigt låg ränta på sparkonton. Men det kan ändå vara vettigt att sätta in en del av ens kapital här både för att få en avkastning på det samt för att se till att de inte spenderas, som det finns en risk för om de ligger kvar på lönekontot.
Compricer kan hjälpa dig jämföra och hitta bästa sparräntan för tillfället.
4. Betalda Undersökningar
Tjäna pengar på att vara med betalda undersökningar online. Ett bra och enkelt sätt att få in extrapengar.
Spartips mat
- Laga matlådor och ta med till jobbet/skolan.
Här kan du spara åtskilliga tusenlappar per år på att inte äta ute på restaurang/ta take away. Dessutom blir restaurangupplevelsen mer exklusiv när du inte ät ute varje dag, och du sparar tid.
Om du tycker det är svårt med inspiration kring vad man kan laga rekommenderas Linas Matkasse, där du får både ingredienser och recept. - Stor/veckohandla – gör en handlingslista för hela veckan istället för att köpa varje dag. Köper man ofta är risken större att man köper saker man inte egentligen behöver, och planerar man inköpen kan man köpa sånt som är billigt/extrapris på.
- Använd tjänster med reducerade priser på råvaror.
Vi rekommenderar Matsmart. Här kan du få mat och dryck mycket billigare än i butik. Dessutom gör du en insats för miljön ? - Köp inte kaffe ute.
Det finns i princip på alla arbetsplatser helt gratis. Ta kaffen hemma innan jobbet eller när du kommer till jobbet. Du behöver inte en kaffe på vägen.
Har de inte gott kaffe på kontoret – kanske går att lyfta till diskussion? - Plocka svamp och bär under säsong och frys in
Se över dina avtal
- Du har troligtvis elavtal, mobilavtal och internetavtal. Det finns säkert fler du kan komma på och du bör ta en extra titt på om du verkligen betalar det bästa priset.
- Du kanske även har abonnemang hos streamingtjänster som Netflix, HBO Nordic, Viaplay. Använder du alla dessa och skulle det i så fall gå att dela mellan familj och/eller vänner för att få ner kostnaderna?
Shoppa på nätet
När du shoppar på nätet, och i vanlig butik också för den delen, jämför alltid produkten på Prisjakt eller Pricerunner innan du köper varan.
Undersök också om butiken har aktiva rabattkoder eller erbjudanden som gör det billigare. Detta genom att söka efter “butik rabattkod” (t.ex. Lindex rabattkod). Det finns ett flertal sidor som specialiserar sig på rabatter, t.ex. Great Deals rabattkoder. Ett tips är att även följa dessa i sociala medier eller via email för att sen kunna tajma sina inköp med en rabatt.