Ni observanta läsare kanske har sett att portföljen har gåtts igenom i bokstavsordning, men att några innehav har hoppats över. Detta är pga att det finns några innehav som sticker ut och som jag inte hade köpt igen idag. De finns dock i portföljen och i detta inlägg tänkte jag ta tillfället i akt att gå igenom varför de finns här.
Dessa bolag är:
- Tobii
- ArcAroma
- Fingerprint Cards
- Starbreeze
Den främsta anledningen till att de sticker ut är att de inte är lönsamma, vilket går emot vad jag tycker är den mest fundamentala och viktigaste regeln i min strategi. Samtliga har dessutom haft en negativ utveckling på börsen sen jag köpte dem. Undra om det finns något samband här? ??
Jag kommer kort gå igenom dessa bolag och specifika anledningar till varför jag köpte dem men som sammanfattning kan ges att de är köpta mycket på förhoppning och att en ordentlig analys inte har gjorts. Anledningen till att de är kvar är för några att jag fortfarande tror på bolaget, och för andra är det iallafall delvis som en påminnelse av dåliga beslut.
Tobii
Tobii utvecklar tekniska lösningar för eye tracking, som gör det möjligt för datorer att veta vart användaren tittar. Företaget har tre affärsområden: Dynavox, Pro och Tech.
Dynavox fokuserar på kommunikationslösningar för personer med rörelse- eller kommunikationssvårigheter.
Pro fokuserar på eye-tracking för företag, forskningsinstitut och universitet, t.ex. lösningar för användartester.
Techs fokus är eye-tracking för konsumentmarknaden, fordonsindustrin, samt industriella och medicinska tillämpningar. T.ex. används lösningarna för datorspel.
Varför äga Tobii?
Tobii var en av de första aktierna jag köpte. Jag köpte Tobii alldeles för tidigt och utan en tillräcklig analys (ser ni en trend i detta inlägg? ?). Tobii har en väldigt intressant teknik och i princip globalt monopol inom sin nisch. Detta är så klart en stor fördel men om man vänder på det så hänger caset på att det finns en marknad och möjlighet till tillväxt inom detta segment.
Tillväxten i Tobiis tre affärsområden har varit stark senaste året och även aktiekursen har följt detta. 2 av 3 affärssegment (Dynavox och Pro) är lönsamma men större investeringar i Tech drog ner koncernens totala resultat i Q3 2019 till -32 miljoner. Dock så ökade försäljningen inom Tech med över 100%. Det är också inom Tech man ser mest potential framöver. Jag tror fortsatt på Tobii och tror att tillväxten och nya produktlanseringar samt förvärv kommer fortsätta.
ArcAroma
ArcAroma utvecklar och marknadsför sin patenterade CEPT® -plattform till den globala marknaden. Plattformen använder kortvariga högspänningspulser som spränger cellmembranet och dödar oönskade mikroorganismer. CEPT® behandlingen är ett energieffektivt och skonsamt alternativ till värmepastörisering och har en rad olika applikationsområden. Exempel på dessa är förbättrad utvinning och livslängd på livsmedel samt biogas och vattenrening.
Varför äga ArcAroma?
Jag köpte ArcAroma för att efter ha läst på om deras teknik och potentialen av denna. Jag såg då stora möjligheter till tillväxt. Tekniken kan användas inom flera områden och är dessutom inom Cleantech-branschen vilken är hett för tillfället. När jag köpte aktien hade de redan kommit igång med försäljningen av OliveCEPT, där deras teknik används för att få ut mer olivolja till högre kvalité. Så det var redan då inte bara ett förhoppningsbolag.
Dock så köpte jag företaget innan det var lönsamt, vilket det fortfarande inte är. Vid köpet hade man som sagt haft försäljning på OliveCEPT men bara några få enheter. Försäljningen av dessa går fortfarande trögt. Delvis tror jag för att man inte har gjort sig ett namn för sig än. Enheterna behöver även installeras av ArcAroma-anställda som en del av kundens existerande tillverkningsprocess vilket skapar friktion. Sen finns det så klart en kostnad kopplat till enheterna.
Man har kommit igång med JuiceCEPT, där deras teknik används för att få ut mer juice som har längre hållbarhetstid. Men detta är fortfarande i ett tidigt stadie, som de flesta av deras övriga områden. Jag tror det finns stor potential i aktien men risken är hög. Lönsamhet ligger troligen en bra bit bort, kanske någon gång under 2021. Jag kommer att se över detta case inför 2020. Det tar emot att sälja en aktie med förlust men jag tror på kort sikt att det finns bättre aktier att investera i.
Fingerprint Cards
Fingerprint Cards specialiserar sig inom utveckling av teknologiska system som vidare används i avläsning av fingeravtryck. Bolagets produkter används som tillbehör i hemelektroniska produkter som mobiler, datorer, läsplattor och kort. Bolaget grundades 1997 och innehar idag verksamhet på global nivå.
Varför äga Fingerprint Cards?
Jag köpte in Fingerprint Cards på den sista toppen innan deras resa började mot botten och följde dumt nog med hela vägen ner. När jag köpte var Fingerprint forfarande lönsamt och växte. Jag gjorde dock ingen större analys innan köp. Strax efter köpet började vinst och omsättningstappet. De ställde till och med om till förlust när det var som mörkast i juli 2018.
Senaste tiden har aktien och bolaget återhämtat sig något och man har slagit om till vinst igen. Andra positiva indikationer är flera insiderköp, man har fått Samsung som kund (dock för en mindre känd mobil) och man är involverad i flera tester av betalkort med fingeravtrycksläsare, där dessa kort förväntas börja lanseras nästa år. Dock finns stora risker i aktien och främsta anledningen att jag fortfarande äger den är att värdet snabbt gick ner så långt att jag inte kände att ta förlusten gjorde någon större skillnad mot att ligga kvar. Min nuvarande plan är att behålla Fingerprint tills vidare och se hur aktien utvecklas under nästa år.
Starbreeze
Starbreeze är en spelutvecklare. Bolaget utvecklar spel i flera genre och innefattar vanligtvis action och underhållning. Spelen vidaresäljs under olika varumärken där de mer kända inkluderar Antisphere, Psychonauts och Knights of the Temple. En stor del i utvecklingsfasen utförs i samarbete med internationella spelförläggare. Störst verksamhet återfinns inom Europa och Nordamerika.
Varför äga Starbreeze?
Investeringen i Starbreeze har en hel del likheter med Fingerprint. Jag gick in i bolaget utan att göra någon större analys förutom att jag kunde se att företaget växte och va hypeat. Även här prickade jag toppen innan allt började gå utför och satt kvar för resan nedåt med förhoppningen att det skulle vända.
Som spelutvecklare finns den främsta risken i att man oftast har ganska få titlar man utvecklar och att man är beroende av att några få går bra för att företaget som helhet ska gå bra. Det har det inte gjort för Starbreeze senaste satsningar, främst Overkill the Walking dead som var ett fiasko. Man har även gjort satsningar på VR-center som också floppade. Det hela slutade med att Starbreeze stod på gränsen till konkurs. Efter rekonstruktion verkar det dock som att bolaget kommer överleva, men är såklart inte i bra skick.
Anledningen till att jag fortfarande äger Starbreeze är liknande som i Fingerprint, aktien gick ner så lågt att det inte hade spelat någon större roll om det blev konkurs eller att jag sålde. Aktien har dock gått stark i år (från bottennivåer) med en uppgång på över 130%. Nuvarande planen är att sälja av vid en förhoppningsvis lite större uppgång framöver.
Slutligen: kom ihåg att detta är mina egna åsikter – gör din egen analys innan eventuella köp/sälj.